Skal min kloak renoveres?

Skal min kloak renoveres?

Det kan være svært at vide, om det er nødvendigt at renovere husets kloak, når man ikke er uddannet kloakmester. Alligevel kan der være mange tegn på, at der er noget galt med kloakken, så det er nødvendigt at tilkalde en fagmand. 

Lugter det fx af kloak i dit hjem, er jorden over kloakken i din have begyndt at synke sammen, eller stopper afløbet ofte til, bør du få din kloak inspiceret af en autoriseret kloakmester. Ikke nok med, at problemer med kloakken ofte opstår på de mest ubelejlige tidspunkter – de kan også udgøre en sundhedsrisiko og i værste fald udvikle sig til en vandskade, som ødelægger dit hus.

Når du har tilkaldt en autoriseret kloakmester, vil første skridt ofte være at udføre en tv-inspektion af din kloak. Man fører simpelthen et lille kamera ind i kloakrørene for at filme dem indvendigt, så kloakmesteren kan vurdere, hvordan det står til med din kloak. Når kloakmesteren har fundet årsagen til dine kloakproblemer, kan han gå i gang med at udbedre dem.

I nogle tilfælde kan man reparere kloakken med en punktrenovering. hvor man lukker mindre huller med et holdbart materiale. I andre tilfælde kan det være relevant at renovere hele kloakken

Der er heldigvis udviklet effektive og billige metoder, så det ikke altid er nødvendigt at grave hele kloakken op for at skifte rørene. I stedet kan man foretage en såkaldt strømpeforing, hvor man renoverer kloakken indefra ved at føre en lang strømpe af glasfiber ind i kloakken og puste den op, så den lægger sig på indersiden af kloakrørene og dermed tætner dem.

En strømpeforing kan holde et sted mellem 50 og 100 år, så det er en særdeles slidstærk og udbredt metode til at renovere en kloak. Samtidig er det meget billigere end en traditionel kloakrenovering, hvor kloakmesteren bruger lang tid på at grave kloakken op og måske også skal hugge dit gulv op for at komme til kloakken inde i dit hus. Du kan praktisk talt ikke se, at kloakmesteren har været i gang, hvis han laver en strømpeforing. Med andre ord kan du få løst dine kloakproblemer hurtigt og effektivt, så der er ingen grund til at trække det i langdrag, hvis du ofte oplever, at din kloak stopper til.

Minimer dit varmetab med mere isolering

Minimer dit varmetab med mere isolering

Energipriserne stiger støt i disse tider, så mange oplever, at deres varmeregning bliver både fordoblet og tredoblet, hvis de har en dyr varmekilde. Det gør det relevant at se på, hvordan man kan spare på varmeregningen.

En nem og effektiv måde at nedbringe varmeforbruget kan være at efterisolere boligen. Det er først og fremmest relevant for dig, der er husejer. Varmen stiger til vejrs, så bor du i et ældre hus, kan loftisolering være en god investering, hvis du gerne vil bruge mindre varme.

Jo ældre dit hus er, jo mindre isolering blev der lagt på loftet, da huset blev bygget. Måske er der siden blevet efterisoleret, men er det mange år siden, kan det være, at et nyt lag isolering vil holde bedre på varmen.

Det er ret nemt at isolere på loftet. Man kan sprøjte et ekstra lag isoleringsgranulat ud over den eksisterende isolering eller lægge et nyt lag mineraluld alt afhængig af, hvad du foretrækker. Et isoleringsfirma kan vejlede dig om den bedste løsning, hvis du er i tvivl om fordele og ulemper ved henholdsvis papirisolering og mineraluld.

Når man efterisolerer på loftet, skal man være opmærksom på, om loftsrummet er ventileret. Det kan også være, at det er nødvendigt at hæve gangbroen. I nogle huse har gangbroen på loftet en afstivende effekt, så her skal man være påpasselig.

Du kan efterisolere dit loft hele året rundt. Får du efterisoleret om vinteren, vil du hurtigt mærke forskel på, hvor meget billigere det fremover bliver at varme din bolig op. Faktisk kan din nye loftisolering tjene sig selv hjem i løbet af omkring 5 år alt afhængig af din opvarmningskilde og dit varmeforbrug.

Udendørs malerarbejde

Beskyt dit træværk med maling

Udendørs træværk lever et hårdt liv – især hvis det er ubehandlet. Hver dag er det udsat for vejrets luner. Solens UV-stråler nedbryder træet langsomt men sikkert. Regn og fugt trænger ind i træet, som kan blive angrebet af råd og svamp, der nedbryder det. Vind kan udtørre træet, så der opstår revner, hvor regnen kan trænge ind.

Som du nok kan regne ud, er det en god idé at beskytte dit udendørs træværk mod vejret. Det kan du gøre ved at male eller oliere det. Er dit træværk meget udsat, kan det være nødvendigt at behandle det hver anden år. Sommerhuse tæt på Vesterhavet vil fx være udsat for både salt og sand, som sliber malingen af træværket på vindomsuste dage.

Har du ikke selv tid eller energi til at holde dit træværk ved lige, kan en maler klare arbejdet for dig. Udgiften til malerarbejdet kan være ingenting i forhold til, hvis dit træværk bliver dårligt, så en fugtskade får lov til at udvikle sig i din bolig.

Vil du gerne finde en billig maler til at male for dig, kan du prøve at indhente 2-3 tilbud hos nogle af de lokale malere. Det giver dig mulighed for at sammenligne priser, for der kan sagtens være store forskelle i prisen fra den ene maler til den anden.

Hvad koster nye vinduer?

Hvad koster udskiftning af vinduer?

`Er dine vinduer ved at være modne til udskiftning? Prisen på udskiftning af vinduer vil afhænge af mange ting, så det kan være en god idé at indhente et eller flere tilbud hos forskellige tømrerfirmaer. Den endelige pris vil afhænge af faktorer som vinduets størrelse, type og materialer.

Vinduer i træ/alu er blandt de dyreste vinduer, men til gengæld er de også vedligeholdelsesfri. Den udvendige side af vinduet er fremstillet i aluminium, som kan modstå vind og vejr. De skal ikke vedligeholdes med maling eller olie, så du vil fremover spare udgiften til maleren.

Vinduer i plast er billige og vedligeholdelsesfri. Til gengæld er det svært at reparere et plastvindue, hvis der kommer skader i det. Du kan heller ikke male plastvinduer, og de bliver ikke fremstillet i særlig mange farver, så du skal overveje, om nye vinduer i plast rent æstetisk vil passe godt til dit hus.

Vinduer i træ ligger prismæssigt ofte mellem vinduer fremstillet i enten træ/alu eller plast. Til gengæld skal træværket have maling hvert 2-3 år for at beskytte træet, så det ikke begynder at rådne. Maling af vinduer er en tidskrævende opgave, så det kan nemt blive dyrt, hvis du skal have en maler til at klare den opgave. Har du ikke noget mod selv at male, kan det derimod være meget hyggeligt at passe og vedligeholde sit hus på de lune sommerdage.

Udvendigt malerarbejde

Overfladebehandling af træværk

Man kan forlænge levetiden på udvendigt træværk betydeligt ved at overfladebehandle det med jævne mellemrum. I praksis vil det sige, at træværket skal behandles hvert hele til hvert femte år alt afhængig af træsorten samt hvor udsat det er for vind og vejr. Enkelte træsorter som fx sibirisk lærk er særdeles hårdført, så det kræver minimal vedligeholdelse og behøver derfor ikke at blive overfladebehandlet. Sibirisk lærk kan modstå både lange våde vintre og tørre varme somre. Mange andre træsorter har dog godt af at blive vedligeholdt med enten træbeskyttelse, træolie eller maling, så du undgår, at dit udvendige træværk bliver angrebet af skimmel, råd eller mug, som stille og roligt vil nedbryde træet.

 

Træbeskyttelse

Træbeskyttelse indeholder nogle forskellige ting, som gør træet uegnet som næring for svampe, insekter og mikroorganismer. Der findes både vand- og oliebaseret træbeskyttelse. Om du skal vælge det ene eller andet afhænger af, hvad træet plejer at få, og hvilken stand træet er i.

Den vandbaserede træbeskyttelse kan du bruge til træ, som er i god stand. Det er nemt at arbejde med, bedst for miljøet og har en længere holdbarhed end oliebaseret træbeskyttelse.

Den oliebaserede træbeskyttelse vil man typisk bruge på træværk, som allerede har taget skade eller er blevet slidt. En oliebaseret træbeskyttelse kan trænger ind i træet og trække de svampedræbende midler med sig, så træet bliver mættet. Man kan ikke bruge oliebaserede produkter på træ, som tidligere er blevet behandlet med et vandbaseret middel. Et oliebaseret produkt har kortere tørretid end et vandbaseret, så maler du i ydersæsonen, hvor temperaturerne er lave og luftfugtigheden høj, kan du også med fordel vælge en oliebaseret træbeskyttelse.

 

Træolie

Vil du gerne bevare træets naturlige look, er en transparent træolie et godt valg. Man bruger typisk træolie til havemøbler og vandrette overfalder som fx terrassen. Får træet lov til at stå ubehandlet, vil det tørre ud og få revner. Skal træolien beskytte mod solens stråler, bør man vælge en træolie med pigment, da det er pigmentet, der beskytter træet mod solens skadelige uv-stråler.  Selv om der er farve i en træolie, vil den stadig være transparent, så man kan se træets naturlige struktur.

 

Maling

En heldækkende maling beskytter det udvendige træværk bedst mod vind og vejr.  Det giver samtidig træet en jævn og ensartet overflade. Er træet ubehandlet eller slebet ned, så det fremstår råt, er det bedst at starte med at grunde det. En grunder vil beskytte træværket mod skimmel og alger. Lad grunderen tørre i en dag eller to, inden du begynder at male.

 

Hvis du synes, det bliver for uoverskueligt at vedligeholde alt dit udvendige træværk, kan du i stedet vælge at overlade opgaven til en professionel maler. En maler er i naturens sag vant til at udføre malerarbejde og kan derfor højst sandsynligt få det hurtigere fra hånden med et godt resultat, end hvad du selv kan. Måske har du også en gavl med træbeklædning, som trænger til en kærlig hånd, men det kan være svært at nå så højt uden et stillads eller en lift. Det kan derfor være meget nemmere at kontakte en maler – og faktisk også billigere i det lange løb, hvis du går og skubber malerarbejdet foran dig, så dit træværk bliver mere og mere medtaget.