Skab overblik over din have med en haveplan

Skab overblik over din nye have

Det kan være en rigtig god idé at lave en haveplan, hvis du drømmer om at skabe en dejlig have med alt, hvad du ønsker dig af hyggekroge, blomster og dyreliv. Du kan sagtens selv tegne en skitse over din nye have. Det er en god rettesnor, som kan sikre dig mod mange irriterende ærgrelser og fejlkøb. Med en haveplan i hånden kan du dele transformationen af din have op i etaper og stadig bevare overblikket, mens du kaster dig over arbejdet i takt med, at du har tid og råd.

Valget af planter til din have er en af de vigtigste ting, som du skal overveje i forbindelse med udarbejdelsen af en haveplan. Nogle planter trives bedst i skygge, mens andre har brug for masser af sol. Nogle planter kan ikke tåle at stå i en tung lerjord, mens andre planter kan gro i nærmest hvad som helst. Nogle planter tørrer ud, hvis de står i vind, mens andre planter er utroligt hårdføre.

Er det din første have, kan det være en god idé at starte med planter, som er nemme at passe. Buske som syren og forsythia er utrolig hårdføre og har samtidig flotte blomster, så de er meget begyndervenlige. Samtidig er de forholdsvis billige at købe på en planteskole. Skal du i gang med at plante en hel have til, kan det hurtigt blive dyrt, så prøv at finde nogle billige planer, hvis du vil undgå dyre fejltagelser i form af planter, der dør for dig.

Hækken er noget af det første, de fleste vælger at plante, hvis haven er helt ny. Der er mange muligheder, men bor du i et villakvarter, kan det være, at lokalplanen sætter nogle begrænsninger. Det kan være, at der er specifikke krav til, hvilke planter der må stå i skel. Er der frit valg, hører bøg og liguster til blandt de mest populære hækplanter.

Endelig skal du også have anlagt indkørsel, gangarealer og terrasse. De fleste vælger at placere indkørslen i et hjørne af grunden, så den ikke stjæler plads fra resten af haven. Terrassen kan kræve lidt flere overvejelser, hvis du vil have mest mulig glæde ud af den. Overvej fx hvor solen står på himlen på det tidspunkt af dagen, hvor du forventer at bruge terrassen mest. Er det fx om morgenen, om eftermiddagen eller om aftenen? Også vindforhold kan spille ind. Der er ikke meget sjov ved at sidde på terrassen, hvis vinden suser om ørene på dig, så alt blæser væk.

Virker det som en stor mundfuld at planlægge en hel have fra bunden af, er der heldigvis hjælp at hente. En anlægsgartner kan tegne en haveplan til dig ud fra dine ønsker. Det koster selvfølgelig lidt penge, men det kan være godt givet ud, fordi du får en færdig plan baseret på viden, indsigt og praktisk erfaring i, hvad der fungerer godt i en have.