Udvendigt malerarbejde

Overfladebehandling af træværk

Man kan forlænge levetiden på udvendigt træværk betydeligt ved at overfladebehandle det med jævne mellemrum. I praksis vil det sige, at træværket skal behandles hvert hele til hvert femte år alt afhængig af træsorten samt hvor udsat det er for vind og vejr. Enkelte træsorter som fx sibirisk lærk er særdeles hårdført, så det kræver minimal vedligeholdelse og behøver derfor ikke at blive overfladebehandlet. Sibirisk lærk kan modstå både lange våde vintre og tørre varme somre. Mange andre træsorter har dog godt af at blive vedligeholdt med enten træbeskyttelse, træolie eller maling, så du undgår, at dit udvendige træværk bliver angrebet af skimmel, råd eller mug, som stille og roligt vil nedbryde træet.

 

Træbeskyttelse

Træbeskyttelse indeholder nogle forskellige ting, som gør træet uegnet som næring for svampe, insekter og mikroorganismer. Der findes både vand- og oliebaseret træbeskyttelse. Om du skal vælge det ene eller andet afhænger af, hvad træet plejer at få, og hvilken stand træet er i.

Den vandbaserede træbeskyttelse kan du bruge til træ, som er i god stand. Det er nemt at arbejde med, bedst for miljøet og har en længere holdbarhed end oliebaseret træbeskyttelse.

Den oliebaserede træbeskyttelse vil man typisk bruge på træværk, som allerede har taget skade eller er blevet slidt. En oliebaseret træbeskyttelse kan trænger ind i træet og trække de svampedræbende midler med sig, så træet bliver mættet. Man kan ikke bruge oliebaserede produkter på træ, som tidligere er blevet behandlet med et vandbaseret middel. Et oliebaseret produkt har kortere tørretid end et vandbaseret, så maler du i ydersæsonen, hvor temperaturerne er lave og luftfugtigheden høj, kan du også med fordel vælge en oliebaseret træbeskyttelse.

 

Træolie

Vil du gerne bevare træets naturlige look, er en transparent træolie et godt valg. Man bruger typisk træolie til havemøbler og vandrette overfalder som fx terrassen. Får træet lov til at stå ubehandlet, vil det tørre ud og få revner. Skal træolien beskytte mod solens stråler, bør man vælge en træolie med pigment, da det er pigmentet, der beskytter træet mod solens skadelige uv-stråler.  Selv om der er farve i en træolie, vil den stadig være transparent, så man kan se træets naturlige struktur.

 

Maling

En heldækkende maling beskytter det udvendige træværk bedst mod vind og vejr.  Det giver samtidig træet en jævn og ensartet overflade. Er træet ubehandlet eller slebet ned, så det fremstår råt, er det bedst at starte med at grunde det. En grunder vil beskytte træværket mod skimmel og alger. Lad grunderen tørre i en dag eller to, inden du begynder at male.

 

Hvis du synes, det bliver for uoverskueligt at vedligeholde alt dit udvendige træværk, kan du i stedet vælge at overlade opgaven til en professionel maler. En maler er i naturens sag vant til at udføre malerarbejde og kan derfor højst sandsynligt få det hurtigere fra hånden med et godt resultat, end hvad du selv kan. Måske har du også en gavl med træbeklædning, som trænger til en kærlig hånd, men det kan være svært at nå så højt uden et stillads eller en lift. Det kan derfor være meget nemmere at kontakte en maler – og faktisk også billigere i det lange løb, hvis du går og skubber malerarbejdet foran dig, så dit træværk bliver mere og mere medtaget.